Hamzaçebi: ‘Hükümet Yeniden Uyutma ve Oyalama Dönemine Geçti’
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş) Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, memurlarla ilgili Toplu İş Sözleşmesi’ne ilişkin, “Uyutma süresi olarak kullanılan aradan geçen 10 günden sonra 12’sinde, dün, kamu işvereni, yani hükümet, karşı teklifini açıklayarak yeniden uyutma ve oyalama dönemine geçtiler. Bu teklifte 2022 yılı için 5+6, 2023 yılı için 6+6 olmak üzere toplamda yüzde 23 zam bulunmakta. 3600 Ek Gösterge, Sözleşmelilere Kadro, Refah Payı içinde muğlak ifadeler kullanılmıştır” dedi.
Hamzaçebi, Eğitim-İş Konya Şubesi’nde Büro-İş Genel Mali Sekreter Binali Keskin, Genel Sekreter Şahabettin Aşlar, Genel Basın Yayın Sekreteri Ömer Sezgin, Türk Silahlı Kuvvetleri Şube Başkanı Dursun Pekmez, Konya İl Temsilci Yardımcısı Hüseyin Çevik, Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit’le memurlarla ilgili Toplu İş Sözleşmesi üzerine basın açıklaması yaptı.
Hamzaçebi, konuşmasına, öncelikle ülkemizde yaşanan sel ve yangın felaketleri ile vatan savunması için görev yapan kamu emekçilerine, şehitlerimize, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar dileyerek başladı.
“Kamu emekçileri olarak yıllardır devam eden ve herkesin bildiği Toplu Satış Tiyatrosu bu yıl opera şeklinde oynanarak Memur-Sen’in yanına düet oyuncu olarak Kamu-Sen’ de katılmıştır” diyen Hamzaçebi, şunları kaydetti:
“Bildiğiniz gibi Memurların Toplu Sözleşmesi kanun gereği Hakem kararı dahil Ağustos ayı içerisinde başlayıp bitmek zorunda. 2 Ağustosta 2022-2023 yılları için 4 milyon 200 bin memur, 2 milyon 200 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 6,5 milyona yakın kişiyi ilgilendiren, sendikalı memurların yüzde 84’ünü temsil eden yetkili ve etkisiz Memur-Sen ile kankisi Kamu-Sen; 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı için yüzde 17 olmak üzere toplamda yüzde 38 zam, 600-TL seyyanen zam, her yıl için yüzde 3 refah payı, enflasyon farkı, 3600 Ek-Gösterge, Yardımcı Hizmetliler Sınıfının kaldırılması, Sözleşmeliye Kadro başta olmak üzere 60 civarında konu başlığında anlaştıklarını ve hükümetten talep edeceklerini kamuoyuna açıkladılar.”
“HÜKÜMET YENİDEN UYUTMA VE OYALAMA DÖNEMİNE GEÇTİ”
Hamzaçebi, “Uyutma süresi olarak kullanılan aradan geçen 10 günden sonra 12’sinde, dün, kamu işvereni, yani hükümet, karşı teklifini açıklayarak yeniden uyutma ve oyalama dönemine geçtiler. Bu teklifte 2022 yılı için 5+6, 2023 yılı için 6+6 olmak üzere toplamda yüzde 23 zam bulunmakta. 3600 Ek Gösterge, Sözleşmelilere Kadro, Refah Payı içinde muğlak ifadeler kullanılmıştır” diye konuştu.
“KAMU EMEKÇİLERİ GEÇİM DERDİNDEDİR”
“Talan, yalan, yoksulluk, yolsuzluk, çökme, yandaş ekonomisinin uygulandığı Türkiye’de; Biz kamu emekçileri olarak yeni bir satışa tahammül edecek durumda değiliz” açıklamasında bulunan Hamzaçebi, şöyle devam etti:
“Merkez Bankası Başkanının sık sık düştüğü ancak enflasyonun ve faizin bir türlü düşmediği Merkez Bankasının Başkanı tarafından geçenlerde yapılan açıklamaya göre; Çekirdek enflasyon, temel mal grubu ve işlenmiş gıda öncülüğünde yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yükselmiş. Temel mal grubundaki artışta döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası endüstriyel metal fiyatlarındaki artış belirleyici olmuş. Bunun anlamı enflasyon; talepten değil, Döviz kurunun yüksekliği, ithalattan, vergiden, maliyetten, tekelleşmeden, kartelleşmeden kaynaklanan enflasyondur. Memura verilecek gerçek zam enflasyonu arttırmayacak aksine piyasaya hareket getirecek, işletmeleri, küçük esnafı rahatlatacaktır. Kamu emekçileri geçim derdindedir.
“YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA…”
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamalarındaki rakamları söylediğini anlatan Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benzer rakamları da Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci telaffuz ediyor. 19 ayda kıyma yüzde 96, pirinç yüzde 50, simit yüzde 28, makarna yüzde 37, deterjan yüzde 28. Ortalama yüzde 37 fiyat artışı var.
Yine Ali Yalçın’ın açıklamasına göre; toplamda yüzde 14,74 düzeyinde maaş ve ücret artışı öngörülen 5. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlük tarihinden bugüne; kamu görevlilerinin maaşlarında yüzde 24,29, dolar kurunda yüzde 46,05, Euro kurunda yüzde 54,50, altın fiyatında yüzde 71,33 oranında artış gerçekleşmiş. Memur-Sen’e göre Temmuz ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.851,7 TL, yoksulluk sınırı ise 8.135,9 TL olmuş.
Kamu işçileri ile yapılan anlaşma ile en düşük işçi maaşının taban ücreti 4.100-TL oldu. Yoksulluk sınırının altında bulunan, insanca yaşam için yetersiz olan bu ücrete elbette kamu işçilerinin çalışmasını kabul etmiyoruz.”
“KAMU İŞÇİLERİ FAZLA ALMIYOR, BİZLER AZ ALIYORUZ”
“Öte yandan; ticaret ve siyaset yapması yasak olan, devlete sadakatle bağlı yükümlülüğü olan, yıllarca dirsek çürütüp göz nuru döken, en düşük dereceli memurun Temmuz ayında 4.014-TL. maaş almasını da kabul etmiyoruz” açıklamasında bulunan Hamzaçebi, “Kamu işçileri fazla almıyor, bizler öğretmenler, adliyeciler, maliyeciler, SGK, nüfus çalışanları, TSK Sivil Memurlar, memurlar az alıyoruz” dedi.
“TÜİK’TE FAİZ İLE ENFLASYON YÜZDE 19’DA, BİZ YÜZDE 50 HESAPLADIK”
Hamzaçebi, “TÜİK’in sahte rakamlarına göre faiz ile enflasyon yüzde 19 da eşitlendi. Üretici ve tüketici enflasyonları arasında ki fark son yıllarda artarak yüzde 26’yı buldu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak bizlerin hesaplamalarına göre gerçek enflasyon yüzde 50’ler civarında. Kendilerine 4’er 5’er maaş, memura yüzde 5 zam kabul edilecek bir rakam değildir. Teklifin sahibi Memur-Sen ve Kamu-Sen’e buradan Mevlana’nın güzel şehri Konya’mızdan, Mevlana’nın güzel sözleri ile sesleniyoruz. ‘Kapı ardına kadar açıkken neden hapishanede kalırsın?’ Bırakın ayrı ayrı Trübünlerden karşılıklı düet yaparcasına yalvarmayı, şov yapmayı, mızmızlanmayı… Rakamlar beklentimizi karşılamıyor, adil teklif bekliyoruz, Pazarlık için en geç pazartesi teklif yapılsın, keşke gibi pasif, mülayim ve yandaş söylemleri bırakın, derhal bütün konfederasyonlara, sendikalara çağrı yapın, eylem planı yapalım. Sahaya inin, alanlara inin” şeklinde konuştu.
“MAÇI ALMAK İÇİN GEREKİRSE HAKEMİ DE YENELİM”
“Grev bahane değil. İş yavaşlatalım, gerekirse bırakalım, oturma eylemi yapalım, toplu visite eylemine çıkalım” diyen Hamzaçebi, şöyle konuştu:
“Maçı almak için gerekirse hakemi de yenelim. Ekim ayının ortalarında 2022 Bütçe görüşmeleri başlayacak. Şimdiden bütçe sürecine müdahil olalım. Sermayeye, yandaşa değil; emekçinin, vatandaşın yararına bir bütçe olsun. Sadaka istemiyoruz. İnsanca, onurlu bir yaşam için adil bir ücret istiyoruz. Hükümetin bu teklifi sadaka bile sayılmaz. Sadakaya bile göz diken bu zihniyet; her zamanki gibi cebimize girmeden zamlarla, vergilerle emekçiye verdiklerinden daha fazlasını geri almıştır. Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikalar olarak bizler; ‘Hükümet zammını al başına çal’ diyerek elimizde ortası delik sadakalıklar ile hükümeti protesto ediyoruz. Zafer Direnen Emekçin Olacak.”
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.