Recep Konuk: “Gidişatı Değiştirme Adına Aday Oldum”

Recep Konuk: “Gidişatı Değiştirme Adına Aday Oldum”
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Recep Konuk, mevcut yönetimi çok sert dille eleştirerek, “Konya Şeker’in şu andaki durumu ateşten gömlek. Benim derdim koltuk değil. Kötü giden gidişatı durdurmak” dedi.

Recep Konuk, ay sonuna doğru yapılacak Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıkladı. mevcut yönetimin icraatlarını çok sert dille eleştiren Recep Konuk, “Konya Şeker’in şu andaki durumu ateşten gömlek. Benim derdim koltuk değil. Kötü giden gidişatı durdurmak” dedi.

Konya’da bir otelde düzenlediği basın toplantıyla Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığını resmen duyuran Recep Konuk, “Ayrılırken seçimle ayrılmadım, kendi isteğimle ayrıldı. Gidişatı nasıl görmek istedim. Gördüm ki, bugün bu müdahaleye ihtiyaç var” diye konuştu.

Aday olma gerekçelerini bir bir anlatan Recep Konuk, geçmişte yaptıklarının özetini sundu, seçilmesi halinde gerçekleştireceği hizmet ve hedeflerini anlattı.

Gidişatı değiştirme adına aday olduğunu dile getiren Recep Konuk, şunları kaydetti: “Kooperatifçiliğin gereği gerektiği gibi üretmek, işlemektir. Hedefimiz dünyanın 5 büyük firmasından biri olmak. 25 yıl önce kişiler değişsin diye aday olmamıştım. Bugün de kişiler değişsin diye aday olmuyorum. ‘Gidişat çığırından çıkmasın’, gidişatı değiştirme adına diye aday oldum.”

11tem-recep-konuk-aday2.jpg

“Yoksa Türkiye Kaybeder, Konya Şeker Kaybeder”

“Torku markası maalesef zarar görmeye başladı” değerlendirmesinde bulunan Recep Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Torku çatısı altındaki bazı markalar kapandı, bazıları kapasite küçülerek devam etti. Ağaçlandırma gibi önemli bir süreç işletilmedi, ‘Biz Orman Bakanlığı’mıyız’ denilerek ağaçlar kaderine terk edildi. Kurda kuşa, ağaca bakamayanların makineye yaklaşımları ne olur? Ağaca bakamayanlar makinaya bakabilir mi?” diye sordu.

“Konya Şeker, Şeker İthal Eder mi?”

“Konya Şeker, şeker ithal eder mi? Etti.” diyen Recep Konuk, şu ifadelere yer verdi: “3 yıldır nişasta bazlı şekerle (NBŞ) bir açıklama yapılmadı. NBŞ kontrolü sağlanamadı. Bununla ilgili mücadele edilmedi. Türkiye'de yeterince şeker olmasına rağmen ithalat yolu açıldı. Buna engel olacak Konya Şeker de şeker ithal etti. Şuan şeker fazlalığı var bunun sebebi ithalatın önünün açılmasıdır. Biz bunlara müdahil olacağız. Yoksa Türkiye kaybeder, Konya Şeker kaybeder.”

“Kapatmaya, Yok Etmeye mi Geldiniz?” İddiası

Mevcut yönetime “Kapatmaya, yok etmeye mi geldiniz?” iddiasında bulunan Recep Konuk, şöyle devam etti: “Biz bir taraftan tesis kurarken üreticilerin hiç bir şekilde ücretleri kesintiye uğramadı. Kurum mali yapısı her yerde konuşulmaz. Her yerde enerji konusunu açılıyor. Biz 5 Milyar doların bir kısmını ödedik kalanı da vadeye ayrılmış borçlardı. 4 TL den satılan şeker göreve yeni gelen kadro zamanında 17 TL ye çıktı. Sadece bu farktan dolayı 300 milyon dolar geldi. Şeker Süt, No 10 markaları neden kapatıldı? Şayet kapatılmasaydı ciddi gelir olacaktı. Büyük bir değer kaybedildi. Enerji, o günkü konjonktürde en iyi yatırımdı. 2020-2021 de enerji fiyatları 45 sentti, görevi alan yönetim zamanında 95 sente yükseldi. Sadece bu farktan Konya Şeker'e gelen para 600 milyon dolar geldi. Doğru işletilseydi 15 milyon megavat üretilebilirdi. 12 milyon megavat üretildi. Yani 300 milyon dolar kaybedildi. Farklı işletmelerin hepsinin ayrı sepeti olması gerekir. Birinde sıkıntı olursa diğeriyle dengelersiniz. Bu başarılamadı. Çözüm kapatmak değildir. Bugüne kadar sabrettik ancak müdahil olmak zorunda kaldık. Sadece pancarı değil ayçiçeği ve mısırı da alacaksınız ki çiftçiye katkınız olsun. Mazotu ve gübreye destek vereceksiniz.”

11tem-recep-konuk-aday3.jpg

“5 Milyar Dolarlık Yatırım Yaptım”

Başkanlık döneminde kendi öz sermayeleriyle 46 tesisi Anadolu'ya kazandırdıklarını söyleyen Recep Konuk, “5 milyar dolarlık yatırım yaptık. 3,5 milyar dolarını ödedim. Yapılan işler karşılığı borçlanma olur, Enerjide ve şekerdeki baskıya rağmen ben unları ödedim. Borcumuzu 2034 yılına kadar yaydık. Benim derdim koltuk değil. Kötü giden gidişatı durdurmak. Hedefimiz dünyanın 5 büyük firması olmak. Geçmişte çok büyük başarılara imza attık ancak bugün maalesef bu durum yok” şeklinde konuştu.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Seçimli Genel Kurulu, 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Recep Konuk, 4 yıl önce görevi PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu'ya devretmişti.

(MÇ/Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.