Konya’da Ekonomi Forumu Düzenlendi
Konya Sanayi Odası tarafından Ekonomi Gazetesi iş birliğiyle Konya’da ilk defa düzenlenen Ekonomi Forumu’nda, ekonomiye ve şehrin sanayi geleceğine dair gelişmeler konuşuldu. Konya’nın yeni sanayi stratejisinin “ilçelerle birlikte üretim odaklı topyekûn kalkınma” olduğu vurgulandı.
Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Konya Ekonomi Forumu’na, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Memiş Kütükcü, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, sanayiciler ve davetliler katıldı.
Sanayi Odaklı Gelişimde, İlçelerin Rolü Geliştirilmeli
Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, programda yaptığı konuşmada, Konya’nın 50 yıldır önemli bir sanayileşme mücadelesi vererek, Türkiye’nin öncü sanayi şehirlerinden biri haline geldiğini söyledi.
TEPAV ile birlikte hazırlanan “Konya İçin Yeni Bir Kalkınma Stratejisi” Araştırması raporundan öne çıkan üç konunun altını çizen Büyükeğen, “Orta Anadolu’da Konya merkezli yeni bir sanayi aksı oluşturularak, Marmara havzasındaki yatırımlar planlı bir şekilde bu akslara kaydırılmalıdır. Konya’mızın sanayi odaklı yeni kalkınma stratejisinde ilçelerimizin rolü geliştirilmelidir. Şehrimizin yetenek havuzunu mutlaka ama mutlaka genişletmek zorundayız” diye konuştu.
Konya’nın yeni bir sıçrama tahtasında olduğuna ve buradan daha yukarıya gidebilmek için yeni ve sürdürülebilir bir kalkınma stratejisine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Büyükeğen, yeni dönemde ilçelerdeki organize sanayi bölgelerini de kapsayan bir sanayileşme modeli ortaya koymak istediklerini dile getirdi.
“Yeni Yatırımların İlçelere Yapılması Şehrin En Önemli Menfaatlerinden Olacaktır”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, ilçelerdeki organize sanayi bölgelerine yatırım yapmanın ve sanayi alanları oluşturmanın önemine dikkat çekti. Belediye olarak ekonominin gelişmesi ve istihdamın artmasının en önemli gündem maddeleri olduğunu söyleyen Altay, “Artık Konya merkezde yeni sanayi alanları oluşturmak yerine, mevcutların ekonomik katma değerlerini yükseltmek, nitelikli insanların çalışacağı alana çevirmek ve ilçelerde istihdamın olduğu yerde yeni sanayi alanları açmak şehrimizin en önemli menfaatlerinden birisi olacaktır” şeklinde konuştu.
Konya’ya yüksek teknoloji kazandırılması adına Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’nin kurulmasının önemli olduğuna değinen Başkan Altay, bölgeye yeni yatırımların yapılacağı müjdesini vererek şunları söyledi: “Aselsan Konya ile güzel başlangıç yapılması şehrimiz için önemliydi. Savunma sanayi firmalarının burada yatırım yapması için çaba sarf ediyoruz.”
“Birimlerin Etkileşimi, İletişimi Olması Çok Önemli”
Konya Valisi Vahdettin Özkan da, şunları kaydetti: “Ülkelerin ve insanların ihtiyacı nedir, bunların sağlıklı bir şekilde analizlerinin yapılarak, stratejiler belirlemek ve daha sonra bu stratejileri ve faaliyetleri yapacak birimlerin etkileşimi, iletişimi olması çok önemli. Sanayi Odamızın bu noktadaki girişimleri takdire şayan. Türkiye’nin en seçkin ekonomistlerinin ilimize gelerek, şehrimizin kalkınmasına yönelik yapılması gerekenler nelerdir, her birimize düşen görevler nelerdir böyle bir çalışmanın olması yüksek derecede katma değer oluşturur diye düşünüyorum.”
6 farklı panelist, Konya ve Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini paylaştı
Açılış konuşmalarının ardından TEPAV Program Direktörü H. Ekrem Cunedioğlu, Konya Sanayi Odası ile TEPAV’ın birlikte hazırladığı, ‘Konya İçin Yeni Bir Kalkınma Stratejisi’ konulu sunumunu gerçekleştirerek, rapor hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu.
Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ise, ‘Yakın Gelecekte Reel Sektörü Neler Bekliyor’ başlıklı konuşmasında öngörülerini paylaşırken, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar da, ‘Yeni Dönemde Firmalar Finansal Riskten Nasıl Korunacak’ temalı konuşmasında riskten korunma stratejilerini anlattı.
Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) Direktörü ve Baş Ekonomist Dr. Burcu Ünüvar’ın, ‘Ekonomi ve Piyasa Perspektifinden Küresel Yeşil Dönüşüm ve Türkiye'ye Etkileri’ni anlattığı Konya Ekonomi Forumu’nda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eski Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Fatih Özatay ise, ‘Para Politikası Yeteri Kadar Sıkı Mı? Sıkı Para Politikası İhracatçıları Nasıl Etkileyecek?" adlı sunumu gerçekleştirdi.
Forumun son konuşmacısı İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisi ve İş Geliştirme Direktörü Şant Manukyan da, ‘Küresel Piyasalardaki Gelişmelerin Türk Ekonomisine Etkisi’ konulu bir sunum gerçekleştirerek, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.