Huğlu’nun prototipi ilk yivli av tüfeği Ovis görücüye çıkıyor

Huğlu’nun prototipi ilk yivli av tüfeği Ovis görücüye çıkıyor
Dünyanın 50 farklı ülkesine av tüfeği ihracatı gerçekleştiren Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, yivsiz av tüfeğinin ardından şimdi de yivli av tüfeği üretimine hazırlanıyor.

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu Mahallesinde kurulu bulunan ve dünyanın 50 farklı ülkesine av tüfeği ihracatı gerçekleştiren Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, yivsiz av tüfeğinin ardından şimdi de yivli av tüfeği üretimine hazırlanıyor.

Milli Savunma Bakanlığından yivli av tüfeği üretimi iznini alan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, bir süredir devam eden Ar-Ge çalışmasının ardından seri üretime geçmeyi planladığı Türk yaban koyunu anlamına gelen OVIS isim markasındaki ilk yivli av tüfeğinin hazırlanan prototipini Mart ayında Almanya’da düzenlenecek uluslararası fuarda görücüye çıkarmaya hazırlanıyor.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Pazarlama Müdürü Abdüssamed Güzel, yaptığı açıklamada, uzun yıllardır yivsiz av tüfeği üretimi ile adını tüm dünyaya duyuran Huğlu Av Tüfeği Kooperatifi’nin şimdi de yivli üretimde söz sahibi olmak için kolları sıvadığını söyledi. Milli Savunma Bakanlığından yivli av tüfeği üretebilme iznini aldıktan sonra bu konuda imalat yapmaya hazır hale geldiklerini anlatan Güzel, Huğlu’nun ilk yivli av tüfeği markası olacak ve test atışlarından da başarıyla geçen OVİS’in prototipini üretmeyi başardıklarını söyledi. Güzel, ürünü zaman içerisinde keskin nişancı tüfeği olarak Türk ordusunun envanterinde görmeyi arzu ettiklerini, bu yönde de çalışmalar içerisinde olduklarını kaydetti. Kooperatif olarak bugüne kadar başta ABD olmak üzere dünyanın 50 farklı ülkesine çok ciddi rakamlarda yivsiz av tüfeği üretip ihraç ettiklerini hatırlatan Güzel, yivli av tüfeği imalatında seri imalatın başlamasıyla birlikte bu Pazar payını daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Firma olarak iki farklı noktadan seri üretime geçmeyi planladıklarını belirten Güzel, “Bir tanesi daha çok askeri amaçlı, keskin nişancı tüfeği olarak bir modelimizi çıkaracağız. Bir de daha çok sivil yivli tüfek pazarına hitabeden dolayısıyla iki farklı modelde imalat yapmayı planlıyoruz. Bundan dolayı zamanla tek bir model üzerinde bazı farklılıklar yaparak, hem askeri alana hizmet etmiş olacağız, hem de sivil pazara yivli bir av tüfeğini sunmuş olacağız" diye konuştu.

Güzel, yivli silahın namlusu hariç diğer tüm aksamını Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bünyesindeki silah fabrikasında üretmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Üretim Müdürü Enis Hakan Akkaş da, alınan izin belgesinin ardından yivli av tüfeği üretimine 2018 yılının ilk yarısının sonuna doğru başlamayı ve ürünü MKE aracılığıyla da satışa sunmayı planladıklarını söyledi.

Av tüfeğinin özellikleri

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin Bolt Action Yivli Av Tüfeği Proje Sorumlusu Halil İbrahim Yanıktaş ise, yivli av tüfeğinin özelliklerini şu şekilde anlattı:

“Ovis, yivli bir av tüfeği olarak uzun mesafeli atışlara uygun bir silah olarak karşımıza çıkıyor. 6 yiv, 6 setten oluşuyor. Kişinin kendisine özgü vücut yapısına göre tanımlayabileceği özellikleri bulunuyor. Yine, kişinin kendi omuz yapısına ve boyuna göre de ayarlanabilir bir sistem yer alıyor. Tüfeğimizin ana genel özelikleri arasında, 308 kalibre olması, 6 noktadan kilitleme sistemine sahip olması gibi güvenlik özellikleri de bulunuyor. 600 metreden sonraki atışlar için daha net sonuçlar verebilen namlu, dövme namlu olarak MKE’den tedarik edildi. Kendi tüfeğimize özgü dürbün rayı bulunurken, bunun avantajı ise 500-600 metreden sonraki atışlarda kişiye avantaj sağlamaktadır. Bu silahımız dört aşamalı bir silah. Yani, kurma kolunu çekiyorsunuz boş kovanı dışarıya fırlatıyor, dolu kovanı namluya sürüyor ve kilitliyorsunuz. En önemli özelliği ise bu sınıfa sahip tüfeklerde genelde ağırlıklar 7,5-8 hatta dürbünün özelliklerine göre 8,5-9 kilogram olabiliyor. Ama bizim tüfeğimiz tam teçhizatıyla birlikte tam 7 kilogram ağırlığa sahip bulunuyor. Bu da ahşap aksamdan kaynaklanıyor. İleri ki aşamalarda ise kundak karbon ve plastik olarak şekillendirilecek ki, bundaki ilk maksadımız bu modelle savunma sanayisine adım atabilmek ve daha iyi, daha güzel tüfekler ortaya koyabilmektir.”

(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.