Erkoyuncu: “Soma Termik Santrali’nden Ettiğimiz Zarar Dudak Uçuklatıcı Boyutta!”
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, “Soma Termik Santrali bizi borç batağına soktu. Bazıları (bazı muhalefet partisi temsilcileri) bu santralin Konya Şeker'e peşkeş çekildiğini söylüyor. Bu söylemler iyi niyetli değil. Kaybımız olan yer bize nasıl peşkeş çekilsin? Ettiğimiz zarar dudak uçuklatıcı boyuta geldi. Kapatmak istiyoruz ama sözleşme olduğu için kapatamıyoruz. Santralinin kapatılması için çalışmamız devam ediyor” dedi.
Genel Başkan Erkoyuncu, Konya Şeker tesislerinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erkoyuncu, bazı muhalefet partisi temsilcilerinin, Soma Termik Santrali'nin mevcut iktidar tarafından Konya Şeker'e peşkeş çekildiği yönündeki iddialarına tepki gösterdi. Konya Şeker'in Soma'ya yaptığı yatırımların ve santralin bugüne kadar kurum için oluşturduğu zararların dudak uçuklatıcı boyuta geldiğini söyledi.
Konya Şeker'in Soma'ya bugüne kadar yaklaşık 742 milyon dolar yatırım yaptığını bildiren Erkoyuncu, "Soma'dan bugüne kadar Konya Şeker'e bir TL dahi gelmedi. Soma'nın yükünü biz çektik ve hala çekiyoruz. Konya Şeker, Soma'dan hiç fayda görmedi, aksine 150 milyon dolarlık öz sermayesinden zarar etti" açıklamasında bulundu.
Soma'nın kömür ocakları bulunmadığı ve eski teknolojiye sahip olduğu için kurum için ekonomik bir fayda sağlamadığını, aksine büyük bir zarar oluşturduğuna işaret eden Genel Başkan Erkoyuncu, Soma Termik Santrali'nin 2022 yılında enerji fiyatlarının artmasıyla santralin kısmi bir kazanç sağladığını ancak Soma'nın borçları ve ekonomik durumu nedeniyle büyük bir yük oluşturduğunu aktardı.
Erkoyuncu, Soma'nın satılma veya kapatılma kararının alındığını belirterek, “Soma'da 5 bankanın konsorsiyumuyla 298 milyon dolarlık borcumuzu ödeyerek bu işin sonlandırılmasını sağladık. Soma Termik Santrali bizi borç batağına soktu. Bazıları bu santralin Konya Şeker'e peşkeş çekildiğini söylüyor. Bu söylemler iyi niyetli değil. Kaybımız olan yer bize nasıl peşkeş çekilsin? Ettiğimiz zarar dudak uçuklatıcı boyuta geldi. Kapatmak istiyoruz ama sözleşme olduğu için kapatamıyoruz. Santralinin kapatılması için çalışmamız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Soma Belasından Kurtulursak, Çok Daha İyi İşler Yapacağımıza İnanıyorum"
Konya Şeker'in şeker ve diğer ürünlerde başarılı bir performans sergilediğini anlatan Başkan Erkoyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2024 yılı için fiyatlandırma ve tarım sektöründeki genel zorluklar oldu. Şeker fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara rağmen kurumumuz faiz ve diğer giderlerde herhangi bir olumsuzluk yaşamadı. Soma belasından kurtulursak, çok daha iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Tarım sektöründe kalıcı ve sağlıklı bir gidişat olacağına inancımız tam. Bu yıl şeker sektörü için de düzenlemeler yapılacak. Biz de kurum olarak borçlarımızı zamanında ödedik ve Soma'nın olumsuz etkilerinden kurtulmayı dört gözle bekliyoruz.”
Soma Termik Santrali
Soma Termik Santrali 13 Ocak 2015 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye açılmış, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. 685,5 milyon dolar teklifle santrali almaya hak kazanmıştı. 22 Haziran 2015 tarihinde Soma B Termik Santrali Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan devralındı. Bu süreçten sonra Konya Şeker'in santral yüzünden sürekli zarar ettiği öne sürüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.