Bakan Pakdemirli: ‘Borsacılıkta Konya İyi Performans Gösteriyor’
Konya Ticaret Borsası (KTB) Elektronik Satış Salonu’nda hasat sezonu nedeniyle gong töreni ile Hasat Bayramı ve ASLİDAŞ Çumra Şube açılış töreni etkinliği yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın katılımıyla gerçekleşen programda Konya Ticaret Borsası’nın yaptığı çalışmalarla tarımsal üretim ve ticarete değer kattığını bu anlamda borsaların hizmet kalitelerinin artmasında örnek teşkil ettiği ifade edildi.
Programa Vali Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Milletvekilleri Leyla Şahin Usta,i Halil Etyemez, Gülay Samancı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Tarım İl Müdürü Ali Ergin, Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve tarım paydaşları katıldı.
KTB BAŞKANI ÇEVİK: “TARIMA VE TARIMSAL TİCARETE DEĞER KATIYORUZ”
Gong töreni açılışında konuşan Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, 1907 yılında Sultan II. Abdülhamit Han’ın fermanıyla kurulan Anadolu’nun ilk borsalarından biri olduklarını belirterek, “Borsamız; 1.400’e yakın üye, yıllık 15 milyar liralık işlem hacmi, yıllık 1,2 milyon tonu bulan spot işlem miktarı ile bölge ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Konya’nın tahıl ambarı olması sebebiyle, Türkiye’nin en büyük hububat borsası konumundadır. Borsamız, Peygamber Efendimizin Medine Pazarı anlayışıyla kurulmuştur. Bu anlayışla tarıma ve tarımsal ticarete değer katmaktadır” dedi.
“Borsa olarak, üyelerimize daha kaliteli bir alt yapıyla hizmet sunmak için kendimizi sürekli geliştirmenin ve yenilenmenin gayreti ve çabası içindeyiz” diyen Çevik, şunları kaydetti: “Bu vizyonla Türkiye’nin ilk elektronik satış salonu yatırımını gerçekleştirerek geleneksel ticareti modern ticari anlayışla bütünleştirdik. Yeni sistem satış salonu, spot işlemlere hız, güven ve kalite vurgusuyla yıllık işlem hacimlerine canlılık Katmıştır. Bu sistem ile bölgesel ve ulusal anlamda hizmet çıtamız yükselmiştir. 142 üye aynı anda işlem yapabilmektedir. Bu sayede yoğun bir emek sonrası hasat edilen ürünler değerinde işlem görürken, çiftçilerimiz ve üreticilerimiz de alın terinin karşılığını alabilmektedir. Türkiye’nin daha da güçlenmesi için, Türk özel sektörüne büyük görevler düştüğünün bilincindeyiz. Bu görev bilinciyle, uluslararası arenada Türkiye’nin prestiji ve menfaatleri doğrultusunda yeni piyasa organizasyon yapısı ile hizmet üretmeye devam edeceğiz.”
BAKAN PAKDEMİRLİ: “BORSACILIKTA KONYA İYİ PERFORMANS GÖSTERİYOR”
Gong törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, borsaların değişmesinin, gelişmesinin üreticiler için son derece önemli olduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli, "Burada da hakikaten Konya iyi performans gösteriyor. Burada borsaların derinleşmesiyle ilgili ışıklar umut verici. Türkiye'de Cumhurbaşkanımız sayesinde 5.7 milyon tonluk bir lisanslı depolama kapasitesi oldu ki bunun yaklaşık yüzde 20'si 1.2 milyon ton ile Konya'nın. Borsalarımız, üreticimiz, lisanslı depomuz, üreticimizdeki en üst karla buradaki işlemlerle üreticimiz tamamen finansal piyasalara kavuşmuş olacak ve böylelikle asla üretici alın terinin karşılığını tam anlamıyla almış olacak. O yüzden borsalarımızın gelişmesi son derece önemli. Ben Konya Borsamıza teşekkür ediyorum. Bu konuda gerçekten özgün bir rol oynuyorlar. İnşallah tüm Türkiye'de sadece hububat değil diğer ürünlerin de borsalaştığı, ticaretinin yapıldığı durama gelir. Aslında bunun öncülüğünü de biz yaptık, dijital tarım pazarını oluşturduk. Sebzeden meyve kadar ürünlerin aynen borsa gibi ticaretinin sağlanması ve piyasalarda bunun işlem görmesi sağlanabilecek. İnşallah bununla ilgili de tohumları toprağa attık” ifadelerini kullandı.
Hasadın bol ve bereketli olmasını dileyen Bakan Pakdemirli, duanın ardından satış salonundaki gongu çaldı. KTB Başkanı Hüseyin Çevik, günün anısına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çini tablo hediye etti.
ASLİDAŞ ÇUMRA ŞUBE AÇILIŞI VE HASAT BAYRAMI
Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen ‘Konya Söz Sizde' programının ardından KTB bünyesinde hizmet veren Anadolu Selçuklu Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (ASLİDAŞ) Çumra Şubesi’nin açılışı ve Hasat Bayramı etkinliği gerçekleşti.
Lisanlı depoculuğa önem vererek tarım ürünlerini yatırım aracına dönüştürdüklerini belirten Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, şunları söyledi: “Lisanslı depoculuk sistemini tarımsal ticaretin merkezine alarak, borsacılığı küresel anlamda geliştirmeliyiz. Borsası olarak bu anlamda lisanslı depoculuk sistemine önem verdik. 2014 yılında ASLİDAŞ’ı kurduk ve lisanslı depoculuk faaliyeti izin belgesiyle Konya’nın ilk Türkiye’nin bir alanda kurulu en büyük lidaşı olduk. Tarım ürünlerini yatırım aracına dönüştürdük. Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyete geçtiği 26 Temmuz 2019 tarihine kadar yetkilendirilen borsalardan biri olarak, ELÜS’lerin farklı illerden alımı satımı işlemlerini başarıyla sürdürdük. Lisanslı depo yatırımlarımız devam etmektedir. 4 ilçede TMO’ya ait depolar kiralanmış, depolara ilave yatırımlar yapılmış ve lisanslı depoculuğa uygun olarak lisans kapasiteleri arttırılmıştır. ASLİDAŞ’ın merkezden sonraki ilk şube yatırımıdır. TMO’dan 20 bin ton kapasiteli olarak kiraladığımız tesis, 55.100 ton kapasiteye ulaşmıştır. Yıllık yaklaşık 5.000 çiftçiye hizmet verebilecek bir sistem Çumra ilçemize kazandırılmıştır. ASLİDAŞ, bölgenin depolama kapasitesini arttırırken şehrimizin tarımdaki gücünün sembollerinden biri olmaktadır. Borsa olarak, lisanslı depoculuk yatırımlarımıza devam ederek, ülkemizde lisanslı depoculuğun gelişmesinde öncü rol olmayı sürdüreceğiz.”
BAKAN PAKDEMİRLİ: “YENİ SİSTEMLE HIZLI KARAR ALIYORUZ”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Konya Ticaret Borsası’na lisanlı depoculuk noktasında yaptığı yatırımlara teşekkür ederek, bundan sonra da işbirliğine hazır olduklarını,
Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine geçişle karar alma sürecinin hızlandığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “Yeni sistemle tarım ve hayvancılık alanlarında da çok daha iyiye gidildi. Çünkü bakanlıklar birleşti, koordinasyon arttı, toprakla su birleşti ve kararları hızlı alabiliyoruz. Bir gün buğdayla ilgili birim desteklerini artırmamız gerekiyor; bir günden ertesi güne 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarttık. 4 liradan 8 liraya gübre desteğini çıkardık. Allah'a şükürler olsun güçlü bir lider, güçlü bir Türkiye olmasa yapamazdık. Şöyle bir söz verdik; 2018'de yepyeni bir iktidar yepyeni bir sistem. Sistem değişikliğiyle ekonomik taarruzlar başladı. Döviz üzerinden saldırıların başlaması ile bir anda çiftçimizin maliyetleri de arttı. Ben hep şunu söyledim; 81 ile gittim çiftçimize dedim ki korkmayın maliyetleri artabilir. Ama ürünlerinizi diğer fiyatıyla alacağız, hasat zamanından önce fiyatlarınızı açıklayacağız, sizi memnun edeceğiz, alın terinizi yere düşürmeyeceğiz. Bunlarla ilgili sözümüzü tutma şansımız oldu ve sözümüzü tuttuk” dedi.
MİLLETVEKİLİ USTA: “CUMHURBAŞKANIMIZ SÜREKLİ ÜRETİME TEŞVİK EDİYOR”
“Bakanımız tarımın baş şehri olan Konya için elinden gelen iyisini en güzelini yapmaya çalışıyor” diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya milletvekili Leyla Şahin Usta da, “15 gün içinde 2 defa Konya'ya teşrif ettiler. Bu tabi ki hem Konya hem bizim için üretmek, katkı vermek ve insanımıza değer katmak için verdiğimiz çabanın bir göstergesi. İktidara geldiğimiz günden beri Cumhurbaşkanımızın bizi sürekli üretime teşvik etmesi ve ürettiğimiz her ürünün de kaliteli olması ve insanımıza yakışır bir ürün elde etmek için çaba sarf etmesiyle elde ettik bu günleri” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ALTAY: “KONYA OVASI ÜRETMEYE DEVAM EDECEK”
Çumra'da bulunan Çatalhöyük'ten bu yana 9 bin yıldır insanların ürettiğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, Konya Ovası’nın en büyük sorunun su olduğunu ifade etti. Başkan Altay, “Bugüne kadar yapılanların ardından DSİ'nin su sorununu da çözüme kavuşturacağına inancımız tam. Bugün Konya'nın içme suyu Türkiye'nin en iyi içme suyu. Çünkü Toroslar'ın suyunu ovaya akıtıyoruz. İnşallah bereket olarak Konya Ovası üretmeye devam edecek. Çiftçilerimiz daha çok üretecek, ülkemiz daha çok kazanacak” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tarlada biçerdöver kullanarak, ürünü hasat eden Bakan Pakdemirli, hasat sezonunun bereketli olmasını, ülkemize, sektöre, bölgemize hayırlar getirmesini diledi.
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.