Bakan Albayrak, İVME Finansman Paketi’nin detaylarını açıkladı

Bakan Albayrak, İVME Finansman Paketi’nin detaylarını açıkladı
Kamu bankaları öncülüğünde hammade ve ara malları üretimi, makine imalatı ve tarım alanlarını kapsay...

Kamu bankaları öncülüğünde hammade ve ara malları üretimi, makine imalatı ve tarım alanlarını kapsayan İVME Finansman Paketi’nin ayrıntıları açıklandı. Paket ile birlikte bu yıl sonuna kadar toplamda 30 milyar liralık destek sağlanacak. Kredi paketinde enflasyon ve DİBS endeksli olmak üzere 2 farklı faiz seçeneği sunulacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi’nin detaylarını açıkladı. 3 kamu bankası Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın öncülüğünde oluşturulan paket ile ihracata katkı sağlayan sektörler desteklenecek.

Söz konusu paketin detaylarını paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuşmasına “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ekonomide kapsamlı değişim hedefimizi her platformda ifade ettik. Bu hedef doğrultusunda; stratejilerimizi sizlerle paylaştık. YEP’te cari açığın düşürülmesi amacıyla ilaç, petrokimya, kimya, enerji, makine teçhizat ve yazılım sektörlerini öncelikli yatırım yapılabilir alanlar olarak belirlemiştik.

Malumunuz geçtiğimiz ay açıkladığımız Yapısal Dönüşüm Adımları paketimizde de kredilerin belirlenen bu stratejik alanlara yönlendirileceği ile alakalı stratejimizi ifade ettik. Bu ifade ettiğimiz dönüşüm stratejimizin en önemli ayaklarından birini gerçekleştiriyoruz” sözleriyle başladı.

Bahsi geçen finansman paketi ile ürün odaklı finansman yaklaşımını benimseyerek sadece sektör bazında değerlendirme yaparak değil, dış ticaret açığına pozitif katkı sağlama potansiyeli olan ürünlere finansman sağlanacağının altını çizen Albayrak, “Bu sayede ilgili ürünlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücü artırılarak stratejik ürünlerin ihracat potansiyelleri de ortaya çıkarılmış olacaktır” dedi.

HAMMADDE VE ARA MALLARI İMALATI ALANI DESTEKLERİ

Paket ile 3 kamu bankasının katılımıyla bu yıl sonuna kadar yaklaşık 30 milyar liralık finansman sağlanacağını açıklayan Berat Albayrak, “Hammadde ve ara malları imalatı, makine imalatı ve tarım alanıyla önceliklendirdik. Hammadde ve ara malı ithalatında bu alanda sağlayacağımız iyileşme ile cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar sağlayacağız. Bu alanda kimyasal, medikal eczacılık ürünleri, plastik ve kauçuk ürünleri, suni ve sentetik iplikler, kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere 4 ana alt başlık belirlendi. 21 alt başlıkta hammadde ve ara malı üretimi desteklenecektir. Hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar ana para geri ödemesiz azami 10 yıla kadar olmak üzere 150 milyon liraya kadar yatırım kredisi ve 1 yıla kadar ana para geri ödemesiz azamı 5 yıl olmak üzere 30 milyon liraya kadar işletme kredisi verilecek” ifadelerini kullandı.

MAKİNE İMALATI ALANI DESTEKLERİ

Desteklenecek ikinci faaliyet alanın makine imalatı olacağını söyleyen Bakan Albayrak detayları şu şekilde verdi: “Makine imalatı finansmanında 2 yıla kadar ana para geri ödemesiz azami 10 yıl olmak üzere 150 milyon liraya kadar yatırım kredisi, 1 yıla kadar ödemesiz azami 5 yıl olmak üzere 30 milyon liraya kadar işletme kredisi verilecek.”

TARIM DESTEKLERİ

Desteklenecek son faaliyet alanın da tarım sektörü olacağını açıklayan Bakan Albayrak, “Bu alanda seracılık, soya, mısır, ayçiçeği üretimi, hayvancılık yem bitkisi üretimi, başlıkları bulunuyor. Tarım sektöründe sağlanacak kredilerin vadesi seracılıkta işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için de 84 ay olarak belirlendi.

Seracılık dışındaki tarım alanlarından da işletme kredileri için 12 ay, yatırım kredileri için de 60 aya varan vade sağlanacak. İşletme giderlerinin tamamına kadar, modern basınçlı sulama sistemi yatırımlarının yüzde 100 yatırım kredisi var. Seracılık ve mekanizasyon yatırımlarının da yüzde 75’ine kadar yatırım kredisi olarak uygulanacak. Tarım alanında verilecek tüm bu kredilerin faiz oranları yüzde 0 ila yüzde 14,25 arasında değişecek” diye bilgi verdi.

KREDİ PAKETLERİNDE FAİZ SEÇENEKLERİ

Bakan Albayrak, söz konusu pakette 2 farklı faiz seçeneği belirlendiği belirterek şunları söyledi: “Tüm bu kredi paketlerinde 2 farklı faiz seçeneği sunulacak. Bunlarda biri enflasyona endeksli kredi seçeneği olacak. Kredi kullandırım tarihi itibariyle yıllık TÜFE oranları baz alınarak belirlenecek kredi vadesi süresince kredi kullandırım tarihinden itibaren yılda bir kez olmak üzere 0-2 yıl vadede kullandırılan kredilerde TÜFE artı 2 puan, 2 ila 10 yıl için kullandırılan kredilerde ise TÜFE artı 3 puan olarak güncellenecek. Enflasyonda özellikle önümüzdeki aylarda sağlanacak düşüş göze alındığında bu finansman paketinin faizinin anlamlı bir şekilde düşmeye başladığını, paketin avantajlarını çok daha artacağını görüyoruz.

DİBS ENDEKSLİ FAİZ SEÇENEĞİ

Diğer bir opsiyon ise Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) Endeksli faiz seçeneği olacak. Yine kredi kullandırım tarihinden itibaren yılda bir kez 0-2 yıl vadeliler için DİBS artı 1 puan, 2 ila 5 yıl için DİBS artı 2 puan, 5 ila 10 yıl arası için de DİBS artı 3 puan olarak güncellenecek. “

(Ali Canberk Özbuğutu - Murat Ergin/İHA)

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.