Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıldönümü Kutlandı

Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıldönümü Kutlandı
Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıldönümü ve Cengiz Aytmatov’un Doğum Günü, Konya’da düzenlenen programla kutlandı.

Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtım Topluluğu tarafından “Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Yıldönümü ve Cengiz Aytmatov’un Doğum Günü” Konya’da kutlandı.

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, SÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği Temsilcisi İsatay Süleymanoğlu, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SÜ Türk Dünyası Araştırma ve Tanıtım Topluluğu Danışmanı Çağatay Benhür, açılış konuşmasında, “Topluluğumuz ilk günden itibaren öğrencilerimizin insiyatifiyle ortaya çıktı. 9 ayrı ülkeden 20 kurucu üyeyle kuruldu. Türk Dünyasının ve Kırgızistan’ın önemli yazarlarından Cengiz Aytmatov’un 90. Doğum Yıldönümü ile Kazakistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun kutlanması iki ayrı etkinliği gerçekleştiriyoruz ve Kazakistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 27. Yılını kutluyoruz” diye konuştu.

SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karabulut ise şöyle konuştu:

“Kendimizi bildik bileli küçüklüğümüzden bu yana Türk kardeşlerimiz denince yüreğimiz sızlardı. Biz bu şuurla yetiştik. Bağımsızlığına kavuşamamış kardeşlerimiz için yüreğimiz sızlardı. Biz, kardeşlerimizi, memleketinizi hiç görmeden kendi öz kardeşlerimiz gibi severdik, özlerdik, arardık ve bağımsızlığınıza kavuşmanız için dualar ederdik. Bugün ‘Elhamdülillah’ diyoruz. ‘Rabbimize binlerce şükür olsun’ diyoruz. Bizim Orta Asya’da kökümüz bir olan kardeşlerimiz çok şükür hürriyetlerine kavuştular. Esasında Türk hiçbir zaman esir olmaz. Esaret altındayken bile yüreği hürriyet diye çarpar.

Kazakistan Ankara Büyükelçiliği Temsilcisi İsatay Süleymanoğlu da “27 yıl önce ilan ettiğimiz bağımsızlık mücadelesini asırlardır sürdürmek Kazak halkının tarihinde bir zirve, ulus olarak bundan sonra başaracaklarımızın sarsılmaz bir temeli olmuştur. Bağımsızlığımızı, 16 Aralık 1991’de ilan etmiş ve bu bağımsızlığı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Bağımsızlığı kazandığımızdan bu yana Kazakistan olarak kalkınma projelerinden eğitime, siyasi ilişkilerden kültürel iş birliğine kadar bu alanlarda kardeş Türkiye’nin desteklerini gördük. Bizde her zaman Türkiye’nin yanında bulunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dünya’da Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirten SÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi de “Kazakistan 18 milyon civarında olan nüfusu ile özgürlüğün ardından yükselen Türk İslam bilinci ile Orta Asya’nın gelecek vadeden Türk Cumhuriyetlerinden biridir. Kazakistan Türklüğü, tarihi, kültürü, dili, dini gibi sebeplerden dolayı Türkiye’ye en yakın dost ve kardeş bir ülkedir. Bu yüzden iki ülke arasında ilişkiler hızla artmış ve artmaya devam etmektedir” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlikte yapılan Kazakistan’a ait şiir, destan, şarkı Kafkas dans gösterileriyle izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşattılar.

Program toplulukta yer alan üyelere plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.